Služba poverenika obradila skoro 6.000 predmeta

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. јул 2009.
Beograd-  (Beta) Služba Poverenika za informacije od javnog značaja u protekle četiri godine je primila na obradu 6.426 predmeta, od kojih je 5.600 rešeno, dok se na preostalima trenutno radi.

Povodom 1. jula, dana kada je pre četiri godine počela da radi ta institucija, poverenik Rodoljub Šabić ocenio je da je Služba Poverenika od potpuno anonimne prerasla u organ vlasti kome građani veruju, ali da do danas ipak nije uspela da dobije i potrebnu podršku vlade.

"Objektivan neuspeh je što uprkos nastojanjima nisam uspeo da animiram nijednu od nekoliko vlada koje su se promenile da ovoj instituciji pruži punu pravu podršku. Takva podrška bi omogućila mnogo bolje rezultate, ne samo Poverenika, nego društva u celosti na planu uspostavljanja demokratske kontrole i borbe protiv zloupotreba, kriminala i korupcije", naveo je Šabić u saopštenju.

Poverenik je ukazao da veliki problem u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavlja odsustvo odgovornosti za kršenje zakona o prinudnom izvršenju naloga Poverenika.


Извор[уреди]