Slovačka podržava zahtev Srbije

Извор: Викиновости


24. septembar 2008.
Bratislava/ Slovačka (Beta) - Slovačka podržava zahtev Srbije da UN od Međunarodnog suda pravde zatraže ocenu legalnosti nezavisnosti Kosova, a ako bi Beograd pristao, zvanična Bratislava je spremna da lobira u Briselu da se Evropska unija kao celina uzdrži i ne glasa protiv te rezolucije.

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš potvrdio je u sredu u Njujorku agenciji TASR da bi Slovačka, kada bi glasanje bilo sada, glasala za predlog Srbije da Generalna skupština usvoji rezoluciju u kojoj bi od Međunarodnog suda zatražila ocenu legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Stvar se, međutim, razvija i glasaće se tek u oktobru. Ta rezolucija biće još tema razgovora u Evropskoj uniji u kojoj je većina zemalja nezavisnost Kosova priznala", kazao je Kubiš i dodao da bi EU možda kao celina mogla da se u glasanju uzdrži.

"Mi smo spremni da saslušamo takvu poruku od naših srpskih partnera i tražili bi zajednički stav - to jest da se uzdržimo u glasanju", kazao je Kubiš i dodao da to zavisi i od pristanka Beograda.

Извор[уреди]