Пређи на садржај

Sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena

Извор: Викиновости


12. април 2011.
BEOGRAD, 12. aprila 2011. (Beta) - Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je u utorak predsednika Srbije Borisa Tadića da pokrene dijalog "sa medijskim profesionalcima" kako bi se sprovele potrebne reforme i novinari u Srbiji "prestali da žive u siromaštvu, korupciji i strahu".

U pismu koje je Tadiću uputio predsednik EFJ Arne Kening, navodi se da je sloboda medija u Srbiji "još ozbiljno ugrožena", da u pojedinim delovima zemlje ne postoje lokalni mediji, kao i da je "finansijska pozicija novinara užasavajuća".

"Sloboda štampe i bezbednost novinara takođe predstavljaju razloge za našu zabrinutost: u Beogradu i Loznici, istraživački novinari žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom i to nisu jedina mesta u kojima je njihova bezbednost ugrožena. Nezavisni listovi trpe ekonomski i politički pritisak, ponekad čak i u vidu nepravednog sudskog pritiska i sudskih odluka", navodi se u pismu.

EFJ u pismu, koje je Udruženje novinara Srbije prosledilo agenciji Beta, podseća da dve ulice u srpskim gradovima nose imena ubijenih novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i postavlja pitanje zašto nije izvršena zadovoljavajuća i nezavisna istraga o njihovom ubistvu.

U poruci srpskom predsedniku o lošem stanju u medijima ističe se da Beograd očekuje odluku Brisela o kandidaturi za članstvo u EU, ali se takođe podseća da je prema kriterijumima iz Kopenhagena sloboda štampe i sloboda izražavanja moraju biti u potpunosti poštovane.


Извор[уреди]