Slika Marka Rotkoa za 75 miliona dolara

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


14. novembar 2012.
Njujork/ SAD (Beta-AFP) Apstraktna slika američkog umetnika Marka Rotkoa prodata je za 75,1 miliona dolara (59 miliona evra) na Sotbijevoj aukciji u Njujorku.

Kritičari umetnosti sliku "Broj 1 (Kraljevsko crveno i plavo)" smatraju jednim od najboljih primera stila Marka Rotkoa, sa jednostavnom, ali upečatljivom jukstapozicijom boja. Slika, koju Sotbi opisuje kao "remek-delo velikog raspona", bila je 30 godina u istoj zbirci pre nego što je dospela na tržište. Ipak, rekord za neko Rotkovo delo drži slika "Narandžasto, crveno i žuto", koja je u maju ove godine prodata za 86,9 miliona dolara i postala najskuplje savremeno umetničko delo na svetu.

Na istoj aukciji, slika "Broj 4, 1951" Džeksona Poloka prodata je za 40,4 miliona dolara, što je aukcijski rekord za dela tog predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma. Slika Britanca Fransisa Bejkona "Papa" dobila je novog vlasnika za 29,8 miliona dolara. "Abstraktes Bild" nemačkog umetnika Gerharda Rihtera prodata je za 17,4 miliona dolara, a "Apstrakcija" Amerikanca Vilema de Kuninga za 19,7 miliona dolara. Na Sotbijevoj aukciji novog vlasnika dobilo je i nekoliko radova Endija Vorhola, uključujući "Samoubistvo", koje je prodato za 16,3 miliona dolara.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg