Пређи на садржај

Sledeće nedelje izveštaj o zaraženom kukuruzu

Извор: Викиновости


6. decembar 2012.
Srbija -  (Beta) - Novoformirana radna grupa Ministarstva poljoprivrede saopštiće naredne sedmice svoje nalaze o tome koliko je tačno kukuruza ovogodišnjeg roda zaraženo aflatoksinima, izjavio je državni sekretar u tom Ministarstvu Dejan Krnjaić.

„Uzeće se veliki broj uzoraka kukuruza iz državnih skladišta i od svih velikih proizvođača“, izjavio je Krnjajić novinarima u Beogradu.

On je dodao da dodao da će taj vanredni monitoring biti finansiran iz budžeta.

Prema njegovim rečima, odgovornost za bezbednost proizvoda je na proizvođaču, a ne na državi, jer oni sami treba da šalju uzorke u laboratoriju na analize, a ne da čekaju inspekciju da to uradi umesto njih.

Krnjaić je istakao da će svi oni kod kojih je ustanovljena povećana koncentracija aflatoskina morati da sprovedu određene mere i dodao da će se država rigorozno obračunati sa onima koji su ugrozili stanovništvo.

On je naveo da Srbija nije jedina koja ima ovaj problem, ali da je nakon pisanja medija ispalo da samo ona u regionu ima zaražen kukuruz, a zna se da je suša, koja je jedan od uzročnika te pojave, pogodila i Hrvatsku i Mađarsku i druge zemlje.

Krnjaić je i zamerio što je ceo slučaj oko zaraze kukuruza aflatoksinima bio prvo objavljen u medijima, a da o tome nije bilo obavešteno nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor

[уреди]