Пређи на садржај

Skup u Sarajevu uz uvažavanje međunarodnog prava

Извор: Викиновости23. март 2010.
BRISEL, 22. marta 2010. (Beta) - Susret na vrhu EU i država zapadnog Balkana, koji špansko predsedništvo EU priprema za kraj maja ili juni u Sarajevu, treba da okupi sve činioce i strane, "uz uvažavanje međunarodnog prava i svih osetljivih pitanja", izjavio je u ponedeljak uveče ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos.

Na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu, predsedavajući Moratinos rekao je novinarima da će uskoro biti utvrđen i datum tog skupa i da špansko predsedništvo evropske dvadesetsedmorice susret na vrhu EU - zapadni Balkan "priprema uz zamisao da sve strane na njemu uzmu učešća u duhu dobre međusobne saradnje".

"Mi ćemo na taj način pripremiti ovaj skup na visokom nivou i smatram da će nam poći za rukom da okupimo sve strane, uz uvažavanje svih tugaljivih pitanja i rukovodeći se međunarodnim pravom", naglasio je Moratinos.

Na molbu novinara da se osvrne na u subotu održanu regionalnu konferenciju o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, Moratinos je rekao da je u ponedeljak ujutru dobio podrobniji izveštaj o tom skupu. On je dodao da "nisu sve zapadnobalkanske zemlje bile u mogućnosti da na njemu uzmu učešća, isto kao ni predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej", kao i da to "ne znači da plodovi sastanka nisu bile i neke dobre razmene mišljenja, dobri predlozi i inicijative".


Извор[уреди]