Skupština za mirno rešenje krize na Kosovu

Извор: Викиновости


30. јул 2011.
Београд-  (Beta) - Skupština Srbije počela je u subotu vanrednu sednicu posvećenu dešavanjima na Kosovu na kojoj su predstavnici državnog vrha optužili Prištinu za izazivanje krize i zatražili mirno rešavanje sporova.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da su krizu na severu Kosova izazvale privremene vlasti u Prištini i da je njihova suštinska namera u pokušaju izazivanja incidenata bila da se nasilnim akcijama isprovocira Srbija da prekine dijalog koji je dao rezultate.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da su od početka krize na Kosovu i Metohiji diplomatske aktivnosti njegovog ministarstva i ostalih državnih organa usmerene na sprečavanje uspostavljanja državnosti Kosova.

On je poslanicima u parlamentu rekao da se kriza na Kosovu odvija u „složenom međunarodnom kontekstu“ koji je prouzrokovan snažnom podrškom najuticajnijih zemalja sveta ilegalnim institucijama u Prištini kako bi se jednostranim aktima uspostavila državnost.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da Srbija želi mirno rešavanje sporova na Kosovu i da je neophodno „resetovanje odnosa“ i vraćanje na pozicije pre zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. On je rekao da Vojska Srbije od početka incidenata na prelazima postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima i sa Kumanovskim sporazumom, potpisanim 1999. godine.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović istakao je da je od početka krize na severu Kosova, u noći između 25. i 26. jula, postojala sumnja da je Priština povukla jednostrani potez uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da su predstavnici UNMIK-a predložili da se pitanje pečata carine Kosova rešava u okviru CEFTA sporazuma, a ne u bilateralnim razgovorima Beograda i Prištine. On je na sednici Skupštine Srbije kazao da će Beograd još razmotriti taj predlog, ali da je trenutno pitanje pečata carine Kosova u senci ostalih dešavanja na Kosovu.

Извор[уреди]