Пређи на садржај

Skupština usvaja, vlada diktira tempo

Извор: Викиновости


29. септембар 2010.
BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je u sredu da je parlament u prethodne dve godine usvojio 98 odsto predloženih akata iz evropske agende, ali da tempo donošenja zakona zavisi od vlade kao predlagača.

"Vlada je od jula 2008. godine do jula 2010. godine planirala da dostavi skupštini 157 predloga zakona, dostavila je 139, a parlament je usvojio 98 odsto tih zakona. Skupština je vrlo vezana za aktivnost vlade i sve što stigne u parlament ima apsolutni prioritet", rekla je Slavica Đukić-Dejanović na konferenciji za novinare u Domu skupštine.

Ona je najavila da će u četvrtak biti održana vanredna sednica na kojoj će biti popunjeni skupštinski odbori koji imaju do 17 članova, a da će odbori koji imaju više od 17 članova do kraja mandata raditi kao i do sada.

Predsednica parlamenta je najavila da će 4. oktobra početi redovno jesenje zasedanje na kojem će biti razmatrani važni zakoni poput izmena Zakona o budžetskom sistemu, predloga zakona o akreditaciji, zaštiti potrošača, vazdušnom saobraćaju i o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. Slavica Đukić-Dejanović je najavila i da će se tokom jesenjeg zasedanja pred poslanicima naći i predlog deklaracije o zločinima nad Srbima.

Na pitanje zašto skupština nije raspravljala o ekonomskoj krizi, Đukić-Dejanovićeva je odgovorila da parlament nije debatni klub, nego je njegova osnovna svrha usvajanje akata. Dodala je da će staviti na dnevni red svaki predlog koji ima formu akta koji se može usvojiti.


Извор[уреди]