Пређи на садржај

Skupština donela niz finansijskih zakona

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
BEOGRAD, 5. maja 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak nekoliko zakona iz oblasti finansija, među kojima i Zakon o tržištu kapitala, koji bi trebalo da doprinesu boljem uređenju i liberalizaciji finansijskog tržišta i većoj zaštiti investitora.

Usvojene su izmene zakona o platnom prometu, o finansijskom lizingu, o deviznom poslovanju, visini stope zatezne kamate, o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, kao i izmene Zakona o investicionim fondovima.

Novi Zakon o tržištu kapitala trebalo bi da omogući da više domaćih i stranih investitora učestvuje u trgovini i razvoju srpskog tržišta kapitala, kako bi ono u značajnijoj meri postalo izvor finansiranja domaće ekonomije.

Zakon o tržištu kapitala, kako je obrazložila Vlada Srbije, trebalo bi da doprinese i suzbijanju zloupotreba u trgovanju hartijama od vrednosti.

Izmenama Zakona o deviznom poslovanju omogućeno je da inostrane finansijske institucije izdaju u Srbiju dugoročne dinarske obveznice, što bi trebalo da poveća ponudu kredita u dinarima i stimuliše ulaganja u Srbiji.


Извор[уреди]