Skupština Srbije počela sednicu o izmenama zakona o Vladi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. март 2011.
BEOGRAD, 8. marta 2011. (Beta) - Skupština Srbije počela je popodne novu sednicu razmatranjem vladinih predloga za izmene i dopune zakona o vladi i o ministarstvima kojima se predviđa da vlada ima 17 ministarstava i 21 člana.

Na početku rada, predsednica skupština Slavica Đukić-Dejanović obavestila je poslanike da je nadležni odbor potvrdio poslanički mandat bivšem potpredsedniku vlade i ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću.

Predloženim izmenama Zakona o vladi predviđeno je i da premijer i potpredsednik vlade mogu istovremeno da budu i ministri.

Precizirano je da su "članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade, dužni da poštuju i izvršavaju obavezna upustva i posebna zaduženja koje im da predsednik Vlade, shodno programu i politici vlade".

Predlogom zakona predviđeno je da, od podnošenja predloga za razrešenje člana vlade, do odluke Skupštine, ministar ne može da vrši svoja ovlašćenja, već ih preuzima član vlade koga premijer za to ovlasti.

Kada je reč o predstavljanju stavova vlade, članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade, dužni su da u javnim nastupima i u izjavama u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Informacije o radu vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenim poslovnikom vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član vlade daje informaciju, piše u predlogu zakona.


Извор[уреди]