Skupština Srbije izabrala novog guvernera, sudije i tužioce

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. јул 2010.
BEOGRAD, 28. jula 2010. (Beta) - Skupština Srbije izabrala je u sredu Dejana Šoškića za guvernera Narodne banke Srbije (NBS) na mandat od šest godina umesto Radovana Jelašića koji je u martu podneo ostavku iz ličnih razloga.

Za izbor Šoškića glasalo je svih 129 prisutnih poslanika, a skupština je izabrala Boška Živkovića za predsednika Saveta guvernera NBS umesto Šoškića koji je obavljao tu funkciju do izbora za guvernera.

Parlament je usvojio izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima je, umesto isključivo zatvorske kazne za teže saobraćajne prekršaje, uvedena mogućnost izricanja novčane kazne.

Novčanim kaznama od 100.000 dinara do 150.000 dinara mogu se zameniti zatvorske kazne za teže saobraćajne prekršaje za koje je bila predvidjena isključivo kazna od 15 do 45 dana zatvora.

Usvojene su i izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uz amandman po kojem će svi odbornici, vojvodjanski i republički poslanici moći da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Skupština je usvojila Zakon o trgovini koji bi trebalo da omogući zaštitu od nepoštene tržišne utakmice i kojim su, izmedju ostalog, propisani uslovi za obavljanje trgovine na malo uvodjenjem obaveza isticanja deklaracije, poslovnog imena, radnog vremena trgovca, kao i isticanje cena na lako uočljiv način.

Parlament je izabrao 26 sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti u devet gradova u Srbiji na predlog Visokog saveta sudstva, kao i 20 zamenika tužioca u 10 gradova na predlog Državnog veća tužilaca.


Извор[уреди]