Skupština CG šesti put o izbornom zakonu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу6. септембар 2011.
(Beta) - Skupština Crne Gore u utorak će na vanrednoj sednici, raspravljati o Predlogu izmena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, što će biti šesti pokušaj da se usvoji taj akt.

Za donošenje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, što do sada nije postignuto, jer opozicija svoju podršku uslovljava rešenjem za naziv nastavnog predmeta o jeziku.

Usvajanje izbornog zakona jedan je od glavnih uslova da Evropska komisija na jesen Crnoj Gori odobri početak pregovora za priključenje zemlje Evropskoj uniji.

Tri opozicione stranke - Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija i Pokret za promjene predložile su u utorak premijeru Igoru Lukšiću da se nastavni predmet o jeziku nazove „maternji jezik i književnost“.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista u ponedeljak uveče odbilo je predlog opoizicije i ostalo pri stavu da naziv predmeta bude crnogorski/maternji. Stranka je ponudila novu varijantu za naziv predmeta: crnogorsko/srpski, bosanski i hrvatski.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg