Skorsezeov dokumentarac o Eliji Kazanu na Kustendorfu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јануар 2011.
DRVENGRAD, 8. januara 2011. (Beta) - Dokumentarni film Martina Skorsezea i Kenta Džounsa "Pismo Eliji", posvećen stvaralaštvu američkog reditelja Elije Kazana (1909-2003), premijerno će biti prikazan u subitu uveče na filmskom festivalu "Kustendorf" na Mokroj gori.

Film "Pismo Eliji" sastavljen je od novinskih isečaka, fotografija, odlomaka iz Kazanove autobiografije i njegovih predavanja o režiji koje čita glumac Elija Koteas, intervjua snimljenog u Kazanovim poznim godinama i Skorsezovih komentara ispred i iza kamere.

Film su, prema sopstvenom zajedničkom scenariju, režirali Martin Skorseze i njegov dugogodišnji saradnik Kent Džouns.

Skorseze (1940) u filmu govori o tome koliko je za njega bilo značajno to što je kao mlad reditelj pogledao filmove "Na dokovima Njujorka", "Istočno od raja" i druga ostvarenja Elije Kazana i koliko je Kazanov rad uticao na njegovo stvaralaštvo.

Martin Skorseze je studirao i predavao na Filmskoj školi Njujorškog univerziteta. Prvo veliko priznanje kritike dobio je za film "Ulice zla" (1973), dok je 1976. osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu za film "Taksista".

Režirao je brojne filmove koji su ušli u istoriju kinematografije, među kojima su "Razjareni bik" (1980), "U sitne sate" (1985), "Poslednje Hristovo iskušenje" (1988), "Dobri momci" (1990), "Bande Njujorka" (2002), "Avijatičar" (2004) i "Dvostruka igra" (2006), za koji je osvojio Oskara za najbolji film i za režiju.

Publika "Kustendorfa" večeras će u pratećem programu moću da pogleda i film Elije Kazana "Istočno od raja" iz 1955. godine, snimljen prema istoimenom romanu Džona Stajnbeka, u kojem glavnu ulogu tumači Džejms Din.

Sutra se očekuje dolazak ruskog reditelja Nikite Mihalkova i meksičkog glumca Gaela Garsije Bernala, koji će u završnici festivala održati radionice za studente.

U pratećem programu festivala biće prikazani i Mihalkovljev film "Varljivo sunce - Egzodus", kao i film "Revolucija" u kojem glavnu ulogu tumači Bernal.

Među zvezdama ovogodišnjeg "Kustendorfa" je i iranski reditelj Abas Kjarostami, kome je na otvaranju festivala uručena nagrada za životno delo.

U Drvengradu je premijerno prikazan Kjarostamijev novi film "Overena kopija", a u programu "Retrospektiva velikana" prikazuju se njegova ranija ostvarenja.

Četvrti filmski i muzički festival "Kustendorf" biće zatvoren 11. januara dodelom nagrada autorima najboljih studentskih ostvarenja.

U takmičarskom programu festivala ove godine se prikazuje 20 filmova čiji su autori studenti iz 13 zemalja.


Извор[уреди]