Skok prometa i dalji pad indeksa

Извор: Викиновости


17. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Indeksi akcija Beogradske berze izgubili su po procenat na vrednosti i Belex15 je završio na 730,97 a opšti Belexline na 1.406,43 indeksna poena.

Promet iz 305 transakcija vredeo je 99,34 miliona dinara (1,05 miliona evra) i bio je gotovo tri puta veći nego dan ranije. Kontinuirana trgovina imala je dva dvocifrena gubitnika - Pupin telekom [PTLK] je pojeftinio gotovo 12 procenata, na 240 dinara za akciju, a Politika [PLTK] nešto više od 11 odsto, na 125 dinara.

Dobitnike predvode Fidelinka [FIDL] i BIP [BIPB] rastom nešto većim od osam procenata uz skroman promet. Telefonija [TLFN] je poskupela malo više od procenat a Galenika Fitofarmacija [FITO] i Imlek [IMLK] po trećinu procenta pri čemu se akcijama mlekare solidno trgovalo, za 3,68 miliona dinara. Najveći promet na kontinuiranom segmentu ostvaren je sa AIK bankom [AIKB], od 16,69 miliona dinara.

Učešće stranih investitora poraslo je na oko 77 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama, koliko je bilo i u kupovini i u prodaji akcija. Ubedljivo najaktivniji broker bio je KBC Sekjuritis koji je sa udelom u broju transakcija nešto većim od šest odsto pokrio više od 64 odsto vrednosti prometa.


Извор[уреди]