Sju Gardner 70-a najmoćnija žena sveta

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Sju Gardner
Слика: JayWalsh.

24. avgust 2012.
Njujork/ SAD (Forbes) - Sju Gardner, izvršna direktorka Fondacije Vikimedija, proglašena je za sedemdesetu najmoćniju ženu sveta, prema listi magazina „Forbes“.

U objašnjenju za ovakav izbor, časopis Forbes navodi da Vikipedija, najpoznatiji ogranak neprofitne organizacije Vikimedije, sa dolaskom Garderove više nije ista. Kada se Sju Gardner, 2007. godine, priključila organizaciji, tamo je bilo manje od deset zaposlenih i godišnji fond nije bio veći od 3 miliona dolara godišnje. 2011. godine, broj donacija se uvećao za više od 10 puta i sada premašuje 23 miliona.

2012. godine, Gardnerova je otpočela saradnju sa telekomunikacionim kompanijama „Orange“ i „Telenor“, što je omogućilo besplatan pristup milionima korisnika Vikipedijinom sadržaju širom Afrike, juga Azije i Srednjeg Istoka.

Takođe 2012. godine, ona je vodila celodnevni protest Vikipedije protiv SOPA-e, akta koji je trebalo da ograniči slobodu Interneta. Time je Vikipedija bila jedan od retkih velikih sajtova koji je to uradio.

Sju Gardner je diplomirala novinarstvo na Rajerson Univerzitetu i bila je predsedavajuća javnim servisom Kanade pre ulaska u Vikimediju.

Извор[уреди]