Sistem omogućava povratak svih izbeglih

Извор: Викиновости25. март 2010.
BEOGRAD, 25. marta 2010. (Beta) - Hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Goran Jandroković izjavio je u sredu u Beogradu da je Hrvatska ustanovila sistem koji omogućava povratak svih izbeglih i prognanih koji to žele.

"Probleme izbeglih i prognanih treba rešavati na human način i bez politizacije", poručio je Jandroković na međunarodnom skupu o problemima izbeglih i raseljenih u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Jandroković je rekao da je Hrvatska veoma ozbiljno pristupila obavezama preuzetim prihvatanjem Sarajevske deklaracije, a pre svega kada je reč o obnovi porušenih stambenih objekata.

"U Hrvatskoj je obnovljeno 146.000 porušenih i uništenih stambenih objekata, a za obnovu uništenih naselja do sada je utrošeno 5,3 milijarde evra", kazao je on. Da bi se na pravi način rešili svi problemi izbeglih i progranih treba utvrditi njihov precizan broj, ocenio je Jandroković navodeći da će to omogućiti da se odrede tačna finansijska sredstva neophodna za rešavanje svih problema i pokrenu projekti. Jandroković je dodao da je do danas u Hrvatskoj reintegrisano oko 120.000 izbeglih i prognanih.


Извор[уреди]