Sindikati javnih službi protestovali u Beogradu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. март 2011.
BEOGRAD, 25. marta 2011. (Beta) - Nekoliko hiljada članova sindikata javnih službi protestovalo je u petak u Beogradu tražeći bolji materijalni pozložaj, uslove rada kao i konstruktivniji socijalni dijalog sa Vladom.

Devet sindikata, među kojima su bili i predstavnici tri prosvetna sindikata u štrajku, miting su počeli na Trgu Nikole Pašića, a zatim je protestna kolona centralnim gradskim ulicama krenula ka Predsedništvu Srbije, Vladi i zgradi ministarstava u Nemanjinoj Ulici.

Sindikalni predstavnici su na pisarnici Predsedništva Srbije predali otvoreno pismo ptredsedniku Borisu Tadiću u kojem od njega traže da se aktivno uključi u rešavanje problema zaposlenih u javnim službama. Zatim je na pisarnici Vlade Srbije premijeru Mirklu Cvetkoviću prosleđen predlog protokola u kojem se traži hitan početak pregovora o boljem položaju zaposlenih u državnom sektoru.

Protest je trajao oko četiri sata, a sve vreme protesta centralne gradske ulice kojima je prolazila kolona bile su blokirane za saobraćaj. Organizatori mitinga saopštili su da su u Beograd došli ljudi iz svih krajeva Srbije. Prema procenama policije na skupu je bilo oko 8.000 ljudi.

Protest je završen nakon što su predstavnici prosvetnih sindikata koji štrajkuju, predali svoje zahteve i predlog sporazuma predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke.

Pored tri prosvetna sindikata u protestu će učestvovati i predstavnici Udruženih sindikata Srbije "Sloga", njegova dva ogranaka za pravosuđe i zaposlene u državnim organima.

Podršku prosvetarima pružili su i Granski sindikat uprave, pravosuđa i policije "Nezavisnost", Policijski sindikat Srbije, Novi sindikat zdravstva i Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost".


Извор[уреди]