Shefer u sredu s Ban Ki-Munom o Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. maj 2008.
BRISEL, NJUJORK-  (Beta) - Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer će iduće srede u Njujorku s čelnikom UN Ban Ki-Munom razmotriti kako bi se mogla rešiti "složena situacija prelaznog razdoblja na Kosovu" i utvrditi jasno kakve moraju biti odgovornosti angažovanih međunarodnih činilaca.

To je agenciji Beta izjavio portparol NATO Džejms Apaturaj i potvrdio da su Shefer i Ban Ki-Mun "bili u kontaktu i biće" u vezi s Kosovom i Avganistanom. Diplomatski izvori u UN u Njujorku su Beti preneli da je Shefer nedavno telefonom generalnom sekretaru UN preneo zabrinutost zbog mogućih pretnji bezbednosti na Kosovu.

Shefer je, pored ostalog, ukazao na potrebu angažovanja Kfora, s obzirom na neke nagoveštaje da bi kosovski Srbi na severu Kosova mogli proglasiti neku vrstu pobune protiv vlasti u Prištini, kad one 15. juna proglase važnost ustava nezavisnog Kosova.

Diplomatski izvori u Briselu tvrde i da u NATO strahuju i od posledica "velike nestrpljivosti" kosovskih Albanaca da sa Kosova što pre ode UNMIK, odnosno da neke "radikalne grupe" reaguju na stav kosovskih Srba.

Извор[уреди]