Sednica SB UN o Kosovu 29. avgusta

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

12. август 2011.
(Beta) - Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o nemirima na severu Kosova biće održana 29. avgusta, prenela je u petak uveče Radio-televizija Srbija.

RTS prenosi da izveštaj neće biti dostupan do sednice Saveta bezbednosti zbog toga što je Ban pisanje redovnog izveštaja završio 15. jula, desetak dana pre izbijanja nasilja, pa će stav svetske organizacije o tim događajima biti prenet direktno ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN.

Na sednici će biti razmotren Banov izveštaj, usmeni izveštaj o neredima, a očekuje se još jedna rasprava o zahtevu Srbije da istraga o navodima izvestioca Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima Dika Martija dobije mandat UN.

U danima koji su prethodili izbijanju nasilja, UN su navele da je situacija na severu Kosova relativno mirna, ali da tenzije polako rastu, posebno jer su lideri tamošnjih Srba konstantno izražavali zabrinutost zbog namere kosovske vlade da, kroz aktivnosti jedinice ROSU i saobraćajne policije, proširi operacije na sever Kosova.

„Tenzije su porasle kada su pripadnici ROSU počeli svakodnevne patrole u mešovitim sredinama na severu Kosova, u sklopu nastojanja Prištine da proširi vlast na taj deo Kosova“, navodi se u izveštaju Ban Ki Muna u koji je RTS imao uvid.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg