Sazreli za zakon o finasiranju stranaka

Извор: Викиновости


6. јун 2011.
BEOGRAD, 6. juna 2011. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je u ponedeljak da je društvo u Srbiji psihološki sazrelo za usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti, što je među uslovima za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Prvi deo zakona se odnosi na finansiranje izbornih aktivnosti, a drugi na finansiranje stranaka. Suština je transparentnost, odnosno da građanima bude jasno gde se troši novac. Ne treba da donosimo zakone pre nego što psihološki sazrimo, a mislim da je došao momenat za usvajanje ovog zakona", kazala je Đukić Dejanovićeva za RTV B92.

Skupština Srbije počeće u ponedeljak vanrednu sednicu na čijem je dnevno redu Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji prema obrazloženju predlagača, uređuje finansiranje redovnog rada političkih stranaka, kao i koalicija i grupa građana koje imaju svoje predstavnike u parlamentu.

Prema rečima predsednice parlamenta, taj zakon će doprineti da politika bude "posao koji će vratiti dostojanstvo društvu".

Ona je kazala da će do septembra biti izglasan zakon o javnoj svojini i da će "u poodmakloj fazi usvajanja" biti i zakon o restituciji.


Извор[уреди]