Savet tvrdi da je uredba o zemljištu štetna

Извор: Викиновости10. март 2010.
BEOGRAD, 10. marta 2010. (Beta) - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražiće ocenu ustavnosti uredbe o utvrđivanju naknade za zamenu prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine.

"Ta uredba je neustavna, nesaglasna sa Zakonom o planiranju i izgradnji i štetna za državu, jer će omogućiti da novi vlasnici preduzeća besplatno dobiju građevinsko zemljište velike tržišne vrednosti", rekla je predsednica Saveta Verića Barać na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je pojasnila da je Zakonom o planiranju i izgradnji precizirano da se za sticanje pravo svojine nad građevinskim zemljištem plaća tržišna cena od koje će biti oduzeti troškovi pribavljanja prava korišćenja tog zemljišta. Vladinom uredbom je u troškove pribavljanja prava korišćenja građevinskog zemljišta uračunata cena po kojoj je kupljeno privatizovano preduzeće, a za šta nema nikakvog ekonomskog opravdanja.

Primenom takve uredbe, prema njenim rečima, kupci privatizovanih firmi praktično bi besplatno došli do zemljišta na kojem je ta firma, a u velikom broju slučajeva se radi o stotinama hektara zemljišta.


Извор[уреди]