Savet bezbednosti danas na zatvorenoj sednici o Kosovu

Извор: Викиновости


19. decembar 2007.
Ujedinjene nacije-  (Beta) - U Savetu bezbednosti UN danas posle podne po srednjeevropskom vremenu biće održana zatvorena sednica posvećena Kosovu na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Rasprava o Kosovu na osnovu izveštaja međunarodne posredničke "trojke" Kontakt grupe počeće oko 16.30 po srednjeevropskom vremenu i trebalo bi da traje oko tri sata.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica će, kako se očekuje, zatražiti od Saveta nastavak pregovora o budućem statusu Kosova nakon što su dodatni pregovori Beograda i Prištine okončani 10. decembra bez postignutog kompromisnog rešenja.

Savetu bezbednosti će moći da se obrati i Fatmir Sejdiju, ali ne u svojstvu predsednika Kosova, već u svoje ime i na lični zahtev.

Ovoj sednici će prisustvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, kao i mandatar za sastav nove kosovske vlade Hašim Tači.

Šef Unmika Joahim Riker, koji jedini može da se obrati Savetu bezbednosti UN u ime Kosova, ne prisustvuje sednici.

Od ove sednice Saveta bezbednosti se, prema oceni evropskih diplomata, ne očekuju nikakvi konkretni rezultati kao što su rezolucija ili saopštenje s obzirom da postoji podeljenost među njegovim članicama po pitanju Kosova.

Извор[уреди]