Savet Evrope razmatra rezoluciju o zaštiti svedoka

Извор: Викиновости


20. јануар 2011.
STRAZBUR, 20. januara 2011. (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope traži od međunarodne zajednice i vlasti Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Kosova da u procesima za ratne zločine u potpunosti zaštite svedoke, jer je to neophodna mera za dostizanje pravde i pomirenja.

U nacrtu rezolucije "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu" izvestioca Žan-Šarla Gardeta koji će biti razmatran u sredu 26. januara, sa zaprepašćenjem se primećuje da je u regionu bivse Jugosavije nekoliko svedoka ubijeno, dok su brojni zastrašivani, ili su njihov identitet otkrili ljudi namereni da ometu pravdu i sakriju istinu.

Parlamentarna skupština će iduće nedelje, pored Gardetove rezolucije razmatrati predlog rezolucije Dika Martija o trgovini organima na Kosovu kao i još dve rezolucije vezane za zemlje bivše Jugoslavije, a poslanicima će se obratiti i predsednik Srbije Boris Tadić.

U Gardetovom izveštaju o zaštiti svedoka se navodi da pravila i propisi Haškog tribunala i nacionalna zakonodavsta ne pružaju uvek odgovarajuću zašitu svedocima što je za posledicu imalo "otkrivanje identiteta zašticenih svedoka u Hrvatskoj, pretnje i zastrašivanja u BiH, ubistva na Kosovu u nekom trenutku svedočenja".


Извор[уреди]