Savet EU nije tražio stolicu za Kosovo u UN

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


24. januar 2013.
Brisel/ Belgija (Beta) Savet ministara Evropske unije u decembru je jednoglasno utvrdio da je "sređivanje odnosa s Kosovom" uslov da Srbiju dobije datum pregovora o članstvu i nije traženo da se u dijalogu Beograd-Priština razmotri i pristanak Srbije da Kosovo dobije "stolicu u UN", rekli su u četvrtak agenciji Beta izvori EU u Briselu.

Ovi izvori su to rekli na molbu da se osvrnu na izjavu nemačkog ambasadora u Beogradu da članstvo Kosova u UN treba da bude tema dijaloga Beograd-Priština i da bi to mogao biti i uslov da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora s EU.

Kako je naglašeno u Briselu, pet članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova i od Srbije se ne može tražiti da pristankom na "stolicu u UN" prizna jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini, a "trajno i opipljivo sređivanje odnosa" se može suštinski postići i bez priznavanja države Kosovo.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kicijančič izjavila je za agenciju Beta da "program za dijalog Beograd-Priština stoji u zakljucima Saveta EU iz decembra 2012" i da se "u tom kontekstu vode i pregovori".

"Te zaključke je usvojilo svih 27 zemalja članica zajedno i u njima su utvrđeni sledeći koraci oko datuma za početak pregovora", Srbije i EU o članstvu, dodala je portparolka Ketrin Ešton.

Na pitanje da li će na zasedanju Evropskog saveta, vođa EU, prilikom konačne odluke o datumu pregovora "iskočiti" novi uslovi za Srbiju, nemački ambasador Hajnc Vilhelm rekao je za Večernje novosti da je važno da Srbija pored povlačenja iz paralelnih institucija prestane da blokira Kosovo da postane član niza evropskih i međunarodnih institucija.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg