Sarkozi za konferenciju o pomoći Haitiju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу14. јануар 2010.
PARIZ/UJEDINJENE NACIJE, 14. januara 2010. (Beta-AFP) - Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je u četvrtak SAD, Brazil i Kanadu da zajedno s Francuskom organizuju međunarodnu konferenciju o obnovi i razvoju Haitija, razorenog zemljotresom.

"Predložiću predsedniku Baraku Obami, s kojim ću razgovarati da SAD, Brazil, Kanada i druge zemlje organizuju veliku konferenciju o obnovi i razvoju Haitija", izjavio je Sarkozi u Parizu.

Procenjuje se da je u utorak na karipskom ostrvu poginulo nekoliko desetina hiljada u jakom zemljotresu jačine sedam stepeni Rihterove skale. Ljudi se u stanju šoka kreću ulicama grada Port-o-Prensa zakrčenim ruševinama, dok spasioci tragaju za preživelima. Srušene su bolnice, škole i glavni zatvor. U zemljotresu su srušene velike i male zgrade, od trošnih udžerica u siromašnim naseljima do predsedničke palate i petospratne zgrade gde se nalazilo sedište mirovnih snaga UN na tom ostrvu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je potvrđena smrt 18 članova misije i četiri pripadnika međunarodne policije u zgradi UN na Haitiju, a da sudbina još 150 članova misije za sada nije poznata. Kao i mnoge države u svetu i Srbija je u četvrtak odlučila da uputi humanitarnu pomoć narodu Haitija.


Извор[уреди]