Sarkozi ponovio podršku nezavisnosti Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јун 2009.
Pariz-  (Beta-AFP) Francuski predsednik Nikola Sarkozi je u ponedeljak u razgovoru sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Parizu ponovio podršku Francuske nezavisnosti Kosova i njegovom ulasku u Evropsku uniju.

"Šef države je ponovio premijeru Tačiju da je nezavisnost Kosova nepovratna", saopštila je Jelisejska palata nakon susreta Sarkozija i kosovskog premijera. Sarkozi je, kako se dodaje, ponovio i da opredeljenje Kosova kao i celog Balkana treba da bude članstvo u Evropskoj uniji. "Francuska podržava tu perspektivu i Francuska će pomoći Kosovu na pridruživanju EU", dodaje se dalje u saopštenju.

"Kao što je ohrabrio predsednika Tadića da to učini, predsednik je ohrabrio premijera i kosovske vlasti da pronađu modus vivendi sa Srbima. Potrebno je da te dve zemlje zajedno pronađu način za rad u cilju postepenog prevazilaženja problema iz prošlosti", ističe se u saopštenju Jelisejske palate. Sarkozi i Tači su se takođe dogovorili da uvećaju napore kako bi francuska preduzeća ulagala na Kosovu.


Извор[уреди]