Saradnja sa Hagom ne zamenjuje reforme

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јун 2011.
BEOGRAD, 3. juna 2011. (Beta) - Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins izjavio je u petak u Beogradu da je hapšenje Ratka Mladića unapredilo poziciju Srbije na putu ka EU, ali da su za pozitivno mišljenje Evropske komisije o njenoj kandidaturi neophodne reforme.

"Saradnja sa Haškim tribunalom neće zameniti reforme koje Srbija mora da sprovede na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Martins na prvom sastanku Srpskog parlamenta preduzeća.

Martins je istakao da su ključna pitanja za pozitivno mišljenje Komisije o kandidaturi Srbije funkcionisanje pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje pravnog okvira za imovinska pitanja i usvajanje zakona o restituciji.

On je ukazao da je vremenski okvir za sve te reforme veoma kratak i da zahteva "snažnu aktivnost svih institucija". Martins je kazao i da je EU ocenila da su za održavanje makroekonomske stabilnosti najvažnije strukturne reforme u zdravstvu, obrazovanju i penzijskom sistemu koji mora da bude dugoročno održiv. Neophodna je takođe depolitizacija javne administracije i da se izbegne da javna preduzeća ne troše državne resurse na subvencije, dodao je on.


Извор[уреди]