Пређи на садржај

Saradnja s Hagom bolja, EU u ponedeljak o Srbijii

Извор: Викиновости


4. децембар 2009.
Brisel-  (Beta) Holandija u ovom trenutku razgovara sa švedskim predsedništvom Evropske unije o tome kakve će biti odluke šefova diplomatija EU, u ponedeljak, o daljem približavanju Srbije Uniji posle povoljnih ocena Haškog suda o saradnji s Beogradom.

To je novinarima u Briselu, na margini ministarskog zasedanja NATO u petak izjavio ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen. On je tako odgovorio na pitanje da li će Holandija prihvatiti da ministri EU u ponedeljak stave na snagu trgovinski deo Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i asocijaciji.

Na zasedanju šefova diplomatija EU biće razmotreno "koji je najbolji način da se, s jedne strane, podrže povoljni koraci koje srpska vlada učinila u poslednje vreme i da se, ujedno, uz taj podsticaj vrši pritisak da ona nastavi da sarađuju s Haškim sudom", dodao je holandski ministar.

Na pitanje agencije Beta da li je realno da Beograd, ako EU stavi na snagu prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, u bližoj budućnosti zatraži status kandidata za članstvo u EU, Ferhagan je odgovorio da je i u interesu Srbije da se najpre "u punoj meri iskoriste elementi koji su već usaglašeni", a posebno sporazum o ukidanju viza EU.

"I rekao bih", podvukao je, "budite, molim vas, zadovoljni onim što već imate, umesto da stvarate situacije u kojima bi odgovor bio: 'Ne' ".


Извор[уреди]