Пређи на садржај

Sanader izručen Hrvatskoj

Извор: Викиновости


18. јул 2011.
ZAGREB, 18. jula 2011. (Beta) - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koga hrvatsko pravosuđe tereti za korupciju, izručen je večeras Hrvatskoj i trenutno se nalazi u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

Kolona policijskih vozila sa zatamnjenim staklima i rotirajućim svetlima u kojoj se nalazio i bivši premijer prešla je slovenačko-hrvatski granični prelaz Bregana oko 21.30, a oko 15 minuta kasnije stigla je i u zagrebački zatvor.

Sanader je Hrvatskoj izručen iz Austrije gde se u pritvoru u Salcburgu nalazio više od sedam meseci. Uz jake mere bezbednosti, bivši hrvatski premijer u Hrvatsku je stigao automobilom.

On je, prema pisanju medija, iz salcburškog pritvora u kojem se nalazio od 10. decembra prošle godine, krenuo u Hrvatsku oko 18.15 pod jakim obezbeđenjem.

Austrijska policija najpre ga je predala slovenačkim kolegama u tunelu Karavanka između dve države, a zatim su ga slovančki policajci izručili hrvatskim na granici dve države i to na Bregani.

Primopredaja je trajala svega nekoliko minuta.

Sanader je, po hrvatskoj poternici, uhapšen u Austriji 10. decembra 2010. godine.

Protiv njega se vodi nekoliko istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, ali nije podignuta nijedna optužnica.

On je u početku odbijao izručenje Hrvatskoj navodeći da u toj zemlji ne bi imao pravdeno suđenje, ali se nedavno predomislio i tražio da bude izručen Hrvatskoj, a njegovi advokati su najavili da će se aktivno braniti.


Извор[уреди]