Samo 20 odsto zaposlenih štedi za starost

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу16. децембар 2009.
BEOGRAD, 16. decembra 2009. (Beta) - Reforma penzijskog sistema u Srbiji je neophodna jer dugoročno državna penzija neće moći da penzionerima omogući sugurnu starost, ocenili su u sredu učesnici foruma o životnom osiguranju i dobrovoljnim privatnim penzijama koji je oragnizovala beogradska Biznih info grupa.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Mira Erić Jović je rekla da samo 20 odsto zaposlenih štedi za starost. Od tih 400.000 zaposlenih sedam odsto ulaže u dobrovoljne penzijske fondove, a 13 odsto izdvaja za životno osiguranje.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić je rekao da svega 18,8 odsto sadašnjih penzionera ima puni radni vek, zbog čega će se reformom penzijskog sistema pooštriti uslovi za odlazak u penziju.

Ilić je podsetio da se na uplatu u dobrovoljni penzijski fond do 3.560 dinara ne plaćaju porezi i predložio da dobrovoljni penzijski fondovi i osiguravajuća društva zajednički definišu šta će učiniti da imaju više članova, kao i predloge šta država može da učini da se to postigne.


Извор[уреди]