Samit prekretnica za zemlje Balkana

Извор: Викиновости

25. април 2010.
ISTANBUL, 25. aprila 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da samit Turske, BiH i Srbije u Istanbulu predstavlja istorijsku prekretnicu za zemlje Balkana.

"Ovaj trilateralni balkanski samit je istorijski događaj, zapravo istorijska prekretnica za naš region", rekao je Davutoglu posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića, Turske Abdulaha Gula i predsedavajućeg Predsedništvu BiH Harisa Silajdžića koji je održan u subotu.

"Dobro je da je Srbija potvrdila da poštuje teritorijalni integritet Bosne i takođe je važno da je predsednik Silajdžić izjavio da planira da poseti Beograd. To je važno za normalizaciju odnosa dveju zemalja", kazao je šef turske diplomatije.

Štampa u BiH u nedelju piše da je jučerašnji susret predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika Turske Abdulaha Gula i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdzića u Istambulu označio "novi početak u odnosima tri zemlje koje imaju zajedničke interese".

U Istanbulu je juče postignut dogovor da u naredne dve godine budu održani trilateralni sastanci u sve tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu.


Извор[уреди]