Samit EU završen, izostala rasprava o Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. јун 2009.
Brisel-  (Beta) Na upravo završenom zasedanju lidera EU izostala je rasprava o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, ali bi to mogla da bude tema EU krajem jula ili na jesen, izjavio je u petak u Briselu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Đelić je to rekao posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i drugim zvaničnicima, objasnivši da je ključni razlog za izostanak rasprave o Srbiji na samitu u Briselu bilo to što su evropski vođi imali izuzetno težak posao oko usaglašavanja finansijske reforme i pripreme za usvajanje ugovora iz Lisabona.

Potpredsednik srpske vlade je takođe objasnio da je razlog bio i to što je jedina zemlja koja se tome protivi, Holandija, istrajala u stavu da samo delimično može da se prihvati odmrzavanje trgovinskog sporazuma EU-Srbija. Đelić je rekao da se očekuje da bi krajem jula na sastanku šefova diplomatija EU pod švedskim predsedništvom moglo ponovo biti stavljeno na dnevni red pitanje odnosa sa Srbijom, dodajući da je prilika potom susret vođa EU u oktobru ili u krajnjem slučaju u decembru.


Извор[уреди]