Samardžić: Samo Srbija može da organizuje izbore na Kosovu

Извор: Викиновости


16. april 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić naveo je u pismu šefu UNMIK-a Joahimu Rikeru da u ovom trenutku samo Srbija može uspešno da organizuje i sprovede lokalne izbore 11. maja u Pokrajini.

U pismu, u koje je agencija Beta imala uvid, Samardžić odbacuje tvrdnje Rikera da bi održavanje izbora 11. maja bilo kršenje Rezolucije 1244 UN i navodi da je najveće kršenje tog dokumenta bilo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara.

Predstavnici UNMIK potvrdili su da su pismo primili u utorak.

"Najveće kršenje Rezolucije SB UN 1244 dogodilo se 17. februara ove godine. U uslovima kada političko vođstvo Albanaca sa Kosova u potpunosti krši ovaj obavezujući dokument UN, a Vi ne nalazite ni snage ni sredstava da tome stanete na put, Vi još jedino u saradnji sa Srbijom možete očuvati dignitet misije UN na Kosovu i Metohiji, a time i mir i nadu u budućnost srpskog naroda u Pokrajini", naveo je Samardžić.

Zbog toga, prema njegovim rečima, predstojeći izbori mogu odigrati ključnu pozitivnu ulogu, kao što i njihovo odlaganje ili neodržavanje može imati velike negativne posledice.

Извор[уреди]