Samardžić: EU da objasni poteze prema Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. april 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da EU, pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mora da obrazloži svoje poteze prema Srbiji jer je "prihvatila ulogu glavnog posrednika u stvaranju nezavisnosti Kosova".

"Tu postoji više pitanja na koje EU mora dati odgovor Srbiji, bez obzira što je jači partner u ugovornim odnosima, ili da Srbija postavi pitanje oko nekih otvorenih stvari - kao prvo kako misli sa Srbijom da razvija odnose kad joj oduzima deo teritorije", rekao je Samardžić u intervjuu za agenciju Beta.

Ministar je upozorio da i član 135. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u kojem se pominje Rezolucija 1244, "može biti problematičan u kontekstu" priznanja Kosova.

"Od tada (parafiranja ŠP) je dvadesetak članica EU priznalo nezavisnost Kosova i potrebno je razjasniti kako je to u skladu sa članom 135", rekao je on.

"EU mora da objasni Srbiji, pre potpisivanja sporazuma, kako će Srbija ostvariti svoje obaveze iz regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa. To se mora razjasniti unapred, moramo znati kako EU gleda na odnose Srbije i Kosova", kazao je Samardžić.

Извор[уреди]