SSP je prvi ugovorni odnos Srbije i EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. april 2008.
Luksemburg/ Luksemburg (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na ceremoniji potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU u Luksemburgu da je veoma zadovoljan jer Srbija danas ulazi u "prvi ugovorni odnos sa EU".

"Mi EU smatramo najvećim dostignućem i garantom mira na evropskom kontinentu i za nas je činjenica da EU potvrđuje i štiti identitet različitih naroda veoma važna, jer smo veliki narod po dostignućima, ali ne i po brojnosti", istakao je Tadić koji je sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem prisustvovo potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U ime Srbije dokument je potpisao potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Na ceremoniji koja je prethodila potpisivanju Sporazuma, potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je potpisivanje ŠP "veliki dan" i "istorijski trenutak" za Srbiju, dodajući da je Srbija "po ko zna koji put na prekretnici".

"Danas otvaramo vrata, a na građanima će biti da odluče da li će sporazum koji se danas potpisuje imati i praktičnu primenu", rekao je Đelić. On je podsetio na reči ministra spoljnih poslova Srbije sa početka 20. veka Milovana Milovanovića da Srbija "mora da veže svoj mali čamac za veliki evropski brod" i dodao da "ponavlja tu rečenicu", jer je ubeđen da je to najbolji put za Srbiju.

Извор[уреди]