Пређи на садржај

SNS podržava 35,6 odsto, DS 18,2 odsto građana

Извор: Викиновости


21. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Srpska napredna stranka (SNS) ima podršku 35,6 odsto građana i vodeća je stranka u Srbiji, a iza nje je Demokratska stranka (DS) sa podrškom od 18,2 odsto, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Vladimir Pejić iz te agencije za istrazivanje rekao je u petak na konferenciji za novinare u Beogradu da rejting SNS raste zbog borbe protiv kriminala i korupcije, ali i zbog pasivnosti opozicije.

Rekao je i da je DS decembra kada je istraživanje obavljeno, pokazala blagi porast - od nepunog jednog procenta, a razlog je verovatno izbor novog predsednika stranke odnosno stabilizaciju odnosa unutar DS.

Pejić je kazao i da bi u ovom trenutku naprednjacima najviše odgovarali izbori, ali da bi ipak krajnji rezultat zavisio od okolnosti pod kojima bi se izbori održavali, od toka kampanje i od toga ko bi izbore prouzrokovao i zašto.

Dodao je, međutim, da 61 odsto ispitanika ne očekuje izbore 2013. godine, 22 odsto kaže da možda može biti izbora, a samo šest odsto je sigurno da će biti izbora dogodine.

Istraživanje je pokazalo stabilan rejting koalicije Socijalističke paritije Srbije-Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije sa 13,1 odsto, Demokratske stranke Srbije 7,4 odsto i Liberalno demokratske partije od 5,2 odsto.

Ujedinjeni regioni takođe imaju 5,2 odsto podrške anketiranih, Dveri 1,8 odsto i SRS 1,5 odsto.

Gotovo 50 odsto ispitanika je navelo da nije verovalo u hapšenja uticajnih ljudi, ali i dalje ima skepse da li će i kako ti procesi biti završeni.

Istraživanje je obavljeno decembra, a ispitano je 1.200 građana.

Izvor[уреди]