SNS: Šoškić ostavku podneo iz ličnih razloga

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. avgust 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Srpska napredna stranka saopštila je u petak da je guverner Dejan Šoškić ostavku podneo iz ličnih razloga, a ne kako je obrazložio radi zaštite nezavisnosti centralne banke, koja, kako su naveli, nije ugrožena predloženim izmenama Zakona o NBS.

„Zašto guverner nije ranije podneo ostavku, budući da Narodna banka Srbije nije uspela da ostvari nijedan od njenih ciljeva“, pitaju se u SNS-u i podsećaju na dosadašnji rad centralne banke.

Kako je navedeno u saopštenju, stopa inflacije u prethodnoj godini iznosila je sedam odsto i bila je znatno iznad ciljane, a za nekoliko meseci došlo je do depresijacije kursa za više od 12 odsto i pri tome je „potrošeno 1,5 milijardi evra deviznih rezervi na neuspešnu odbranu kursa“.

„U periodu od godinu dana uništeno je nekoliko velikih banaka: Agrobanka sa najvećim učešćem državnog kapitala (gde gubitak iznosi 300 miliona evra), Privredna banka Beograd, Razvojna banka Vojvodine, Metals banka“, navodi se u saopštenju.

Iz SNS-a navode da je guverner bio zabrinut da se izmenama zakona ne naruši poverenje investitora, dok je, kako ističu, „tokom njegovog mandata došlo do drastičnog pada prodaje državnih dužničkih papira, jer je od početka godine po tom osnovu ostvareno samo 76 miliona evra, što je sedam puta manje u odnosu na prethodnu godinu“.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg