SAD snažno podržavaju evropski put Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. октобар 2010.
BEOGRAD, 12. oktobra 2010. (Beta) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton i predsednik Srbije Boris Tadić ocenili su u utorak u Beogradu da je saradnja dve zemlje na visokom nivou i da razlike koje postoje, kao što je pitanje Kosova, mogu biti prevazidjene kroz dijalog.

U obraćanju novinarima posle razgovora s Tadićem, Hilari Klinton je podvukla da SAD snazno podržavaju evropski put Srbije i izrazila nadu da će Srbije ne samo postati članica Evropske unije već i lider u Evropi.

Američka državna sekretarka rekla je da rezolucija o Kosovu usvojena u Generalnoj skupštini UN predstavlja dobru osnovu za dijalog Beograda i Prištine, čija tema treba da budu izazovi svakodnevnog života, dodajući da će dijalog poiztivno uticati na odnose Srbije sa susedima, EU i SAD.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija nije niti će priznati nezavisnost Kosova, ali da to ne znači da se ne može razgovarati i da razgovori treba da počnu što pre. Tadić je istakao da Srbija čini sve da zatvori mračnu stranicu istorije 1990-ih godina hapšenjem preostale dvojice haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Srbija će svoje obaveze u tom smislu izršiti do kraja, ne zbog Haškog tribunala već zbog sebe same, svojih građana i pomirenja u regionu, rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novianre posle razgovora.

Hilari Klinton je još rekla da SAD cene velike napore koje Srbija ulaže da okonča saradnju s Haškim tribunalom i da "taj napor mora da se ceni".


Извор[уреди]