Пређи на садржај

SAD ne očekuju da Srbija prizna Kosovo

Извор: Викиновости


20. maj 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Potpredsednik SAD DŽozef Bajden je izjavio u sredu da je u ime administracije predsednika SAD Baraka Obame došao u Beograd sa jasnom porukom, da SAD žele da prodube saradnju sa Srbijom i da Vašington snažo podržava članstvo Strbije u EU.

"SAD ne očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. To nije preduslov za našu podršku Srbiji da postane deo EU. SAD će nastaviti da insistiraju da Srbi na Kosovu dobiju najveću moguću zaštitu i očekuje od Srbije da na Kosovu sarađuje sa EU i drugim međunarodnim faktorima", rekao je on.

"Smatramo da mozemo da se složimo u tome da se (o Kosovu) ne slažemo, pod uslovom da imamo razumna očekivanja jedni od drugih", rekao je Bajden.

Bajden je takođe rekao da očekujuje da Beograd učini sve što je u njegovoj moći da privede pravdi haške optuženike. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle susreta sa potpredsednikom SAD DŽozefom Bajdenom da je njihov razgovor bio veoma "otvoren i produktivan" i izrazio uverenje da će doprineti otvaranju "nove etape u formiranju američke politike prema Srbiji i zapadnom Balkanu".

Извор[уреди]