SAD: Energenti jedno od najvažnijih pitanja predizborne kampanje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуVašington (Glas Amerike). Opterećenje koje američki birači osećaju zbog visokih cena tečnih goriva navodi ih da sve glasnije traže uvođenje mera za njihovo smanjenje. Jedan od predloga je traganje za nalazištima nafte i gasa u područjima kraj američkih obala u kojima je to za sada zabranjeno. Demokrate se pak zalažu za ulaganje u alternativne izvore energije. Republikanci se nadaju da bi pitanje energije moglo da pomogne njihovom predsedničkom kandidatu.

Još dok je bio nezvanični predsednički kandidat Republikanske stranke, senator Džon Mekejn zalagao se za obnavljanje potrage za naftom u moru, kraj istočne i zapadne američke obale. Ankete su pokazivale da to podržava skoro 70 odsto Amerikanaca. U svom govoru kojim je prihvatila kandidaturu za potpredsednicu, guvernerka Aljaske, Sara Pejlin, čija država je jedan od glavnih izvora nafte i gasa u SAD, isticala je potrebu diversifikacije proizvodnje energije.

"Ulozi za našu zemlju ne bi mogli biti veći. Kada neki uragan pogodi područje Meksičkog zaliva, zemlja ne bi smela da zavisi od uvozne nafte u našim strateškim rezervama, a porodice više ne mogu da plaćaju visoke cene benzina i lož ulja.

Nedavni prolaz uragana Gustav preko Meksičkog zaliva pružio je priliku republikancima da podvuku svoje gledište da bi energente trebalo crpsti iz što većeg broja različitih nalazišta. SAD pokrivaju skoro 25 odsto svojih potreba u nafti iz nalazišta u Meksičkom zalivu, koja se zatvaraju kadgod prođe neki uragan. Republikanski članovi Kongresa na prošlonedeljnoj konvenciji stranke pozivali su predsednicu Predstavničkog doma, demokratkinju Nensi Pelosi, da stavi na glasanje novi zakon o energentima. Republikanski kongresmen, Dejvid Drejer, kaže da su ankete koje pokazuju ogromnu podršku otvaranju novih nalazišta pružile njegovoj stranci priliku da osvoji nove glasove.

"Rekao bih da se politička sreća okrenula u prilog tome i mi bismo morali da podstičemo tu podršku i shvatimo da je ona od suštinske važnosti. Zato smo tokom avgustovske pauze ostali u Vašingtonu. I sam sam odleteo tamo i proveo jedan dan u Predstavničkom domu da bih podvukao značaj toga. Američki narod to traži od nas i mi dobro znamo da dramatično povećanje cena energije stvara probleme širih razmera."

Poslednjih nekoliko nedelja i demokrate su donekle promenile mišljenje i sada kažu da bi prihvatile ograničena traganja za naftom, ako republikanci pristanu da se prihodi od te nafte i gasa koriste za finansiranje razvoja alternativnih izvora energije. Demokratski kongresmen, Kris Van Holen, iz jednog okruga u državi Merilend, došao je na republikansku konvenciju da bi sa novinarima razgovarao o problemu energije.

"Već odavno govorimo da nam je potreban jedan sveobuhvatni predlog, i to će, na neki način, staviti republikanske tvrdnje na probu. Moraće da odgovore na pitanje da li su spremni da se, u okviru jedne sveobuhvatne strategije, odreknu svog ugodnog odnosa sa velikim naftnim i gasnim kompanijama i ukinu im subvencije koje su im dali."

Poslednjih nedelja, cene nafte naglo su pale, ali su još uvek znatno više nego pre godinu dana. Većina finansijskih eksperata veruje da će u dugoročnom smislu cene nastaviti da rastu zbog povećane potražnje u svetu. Prema tome, pitanje energenata ostaće jedno od najvažnijih do kraja ove predizborne kampanje.

Извор[уреди]