Ruski kredit za srpsku železnicu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. април 2011.
BEOGRAD, 15. aprila 2011. (Beta) - Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su u petak u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu.

Dogovor je da se do 20. maja dopuni projektna dokumentacija za drugi kolosek pruge Beograd - Pančevo, koja je deo Beogradskog železničkog čvora, i da se u naredna tri meseca potpiše izvodjački ugovor.

Planirano da od ruskog kredita od 800 miliona dolara u izgradnju Beogradskog železničkog čvora bude uloženo 182,5 miliona evra. Od toga bi u izgradnju pruge Beograd - Pančevo bilo uloženo 45 miliona, tehničko-putničku stanicu "Zemun" 29 miliona evra i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

U sledećoj fazi, izgradnja pruge Valjevo - Loznica bila bi finansirana delom ruskog kredita u vrednosti 276 miliona evra, a za obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju bilo bi izdvojeno 200 miliona evra. Od ruskog kredita će, kako je danas rečeno, najamanje polovina biti u opremi, a u radovima, koji će početi ove godine, učestvovaće ruske i srpske firme.


Извор[уреди]