Rusija zabrinuta pripremama o slanju misije EU na Kosovo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. januar 2008.
Moskva/ Русија (Beta) - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je u utorak zabrinutost "zakulisnim" pripremama zapadnih zemalja da se uz zaobilaženje Saveta bezbednosti UN na Kosovo pošalje misija EU, i pozvalo ih da se uzdrže od "destruktivnih poteza".

"U poslednje vreme procurele su u javnost informacije o zakulisnim aktivnostima zapadnih država, sve do direktnog pritiska na generalnog sekretara UN i na predsedništvo EU, kako bi se orgaznizovalo slanje misije EU na Kosovo, uz zaobilaženje Saveta bezbednosti UN i ojačala vojna komponenta mirovne operacije u pokrajini (Kfor)", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Dodaje se da se "aktivno obrađuju takozvani sumnjičavi u redovima EU u cilju brzog priznavanja Kosova u slučaju da jednostrano proglasi nezavisnost", a da komanda Kfora razrađuje planove za smirivanje srpskog stanovništva koje je protiv nezavisnosti te srspke pokrajine.

"Takva dejstva kod nas izazivaju ozbiljnu zabrinutost i zahtevaju adekvatnu reakciju", ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Извор[уреди]