Rusija podržala zahtev Crvenog krsta za Siriju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. mart 2012.
Moskva/ Rusija (Associated Press) - Rusija je izjavila da bi sirijska vlada i pobunjenici jednom dnevno morali obustaviti borbu i dozvoliti Crvenom krstu slobodan pristup ranjenicima. Takođe je izjavila da bi uhapšenim demonstrantima trebalo dozvoliti posete.

Crveni krst i Crveni polumesec
Слика: Pasante2011.

Ovakva odluka Rusije, koja je važan saveznik Siriji, donesena je nakon sastanka njenih funkcionera sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, koji je pozvao Moskvu da zauzme takav stav.

Sirija još uvek nije dala dozvolu Crvenom krstu da pristupi svim delovima države na kojima se odvijaju borbe.

Rusija i Kina su štitile Siriju od sankcija Ujedinjenih nacija tokom ustanka u kojem je život izgubilo preko 8000 ljudi, ali je Moskva odnedavno počela da pokazuje znake nestrpljenja prema oštrim stavovima sirijskog vođe, Bašara Asada. Lavrov je rekao zakonodavcima prošle nedelje da je sirijski vođa spor u sprovođenju preko potrebnih reformi, upozoravajući da bi se konflikt u ovoj arapskoj državi mogao lako istrgnuti kontroli. Takođe je napomenuo da se u Siriji isuviše upotrebljava sila od strane vlasti i naglasio da se sa mnogim odlukama sirijskog vođstva Rusija ne može složiti.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg