Rupel:Poslednji voz za Srbiju

Извор: Викиновости


28. mart 2008.
Prag/ Češka (Beta) - Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je češkim novinarima da međunarodna zajednica ne može Kosovu da odbije prava koja su Slovenci i Česi imali, a da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe.

Rupel je u intervjuu, koji je u petak objavilo nekoliko čeških dnevnih listova, rekao da je Kosovo prošlo isti put kao Slovenija u bivšoj Jugoslaviji ili Češka u Čehoslovačkoj.

"Kosovo je na taj trenutak čekalo devet godina. Kao što znate nije bilo moguće naći rešenje za Srbiju i Kosovo i posegnuli smo za drugim najboljim rešenjem. Najbolje bi bilo da su ostali zajedno, ali to nije bilo moguće", kazao je Rupel dodajući da nije bilo moguće da pokrajina ostane u sastavu Srbije jer su "Srbi 1999. godine pokušali da okupiraju Kosovo, doveli su armiju, bilo je masovnih ubijanja, masovnog isterivanja i masovnog egzodusa".

Šef slovenačke diplomatije upozorio je da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe. "Pre 20 godina je Beograd bio vrlo ponosan, govorili su: gde je Češka, gde je Mađarska...To više nije istina. Svi su otišli dalje, samo su Srbi ostali tamo gde su bili", rekao je Rupel. Rupel je češkim novinarima izrazio nadu da će Srbija uhvatiti makar ovaj poslednji voz koji joj Evropa nudi.

Извор[уреди]