Пређи на садржај

Rumunski predsednik Bašesku teži uspostavljanju jednodomnog parlamenta

Извор: Викиновости


29. септембар 2009.
Bukurešt/ Rumunija

U pokušaju da smanji troškove vlade, predsednik Trajan Bašesku pozvao je u četvrtak (24. septembar) na referendum o pretvaranju parlamenta zemlje u jednodomnu strukturu i smanjenju broja zakonodavaca za 170.

On predlaže da se referendum održi 22. novembra, istog dana kada i predsednički izbori.

"Mislim da će jednodomni parlament sa manjim brojem poslanika bolje reagovati na potrebe Rumunije i da bi to imalo puno prednosti", rekao je Bašesku u televizijskom govoru.

"Prva i najvažnija bilo bi to što bi se odluke u parlamentu lakše donosile i parlament bi bio efektivniji. Istovremeno, troškovi države bi se znatno smanjili", dodao je predsednik.

Prema Bašeskuovim rečima, tom merom takođe bi se smanjila korupcija. "Jednodomni parlament sa manjim brojem zakonodavaca bio bi element za smanjenje korupcije: manji broj političara na visokim funkcijama optuženih za vršenje uticaja. Na kraju, ali ne manje važno, tom merom bi se mogao smanjiti sloj privilegovanih, sa specijalnim penzijama, prihodima i državnim fondovima na njihovom raspolaganju", rekao je on.

Te izjave uzdrmale su rumunsku politiku, iznenadivši čak i članove Bašeskuove stranke. Opozicija je brzo izrazila negodovanje, tvrdeći da je referendum samo politička smicalica.

Politički analitičari slažu se da je taj korak strateški. "Sa ovim predlogom Bašesku očigledno ima na umu izborni cilj. On se trudi da poveća svoje izglede za novi predsednički mandat, povezivanjem svog imena sa idejom koja je vrlo popularna među Rumunima, idejom kojom se smanjuje broj poslanika", rekao je za SETimes Florin Kijornei, politički urednik u lokalnom listu Evenimentul Zilei.

"Ali, ukidanje dvodomnog parlamenta znači promenu ustava, što nije lako izvodljiv proces", rekao je Kijornei, konstatujući da uspešan rezultat referenduma ne garantuje i da će ta promena biti sprovedena.

"Rezultati referenduma nisu obavezujući za poslanike i na njima je da podrže nacrt izmene osnovnog zakona. Za to je potrebno odobrenje najmanje dve trećine zakonodavaca, što je malo verovatno", rekao je on.

Sudeći po anketama, parlament je institucija kojoj se najmanje veruje u Rumuniji.

Извор[уреди]