Rumunija ne menja stav u vezi s Kosovom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

12. јул 2010.
BUKUREŠT, 12. jula 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Teodor Bakonski izjavio je u ponedeljak u Bukureštu da "Rumunija ne menja svoj stav" u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova.

Ministar je to rekao dopisnici agenciji Beta, nakon predstavljanja redovnog šestomesečnog izveštaja o radu ministarstva.

U izveštaju se navodi da je Zapadni Balkan jedan od prioriteta rumunske spoljne politike. Takođe i da je pozicija "Rumunije i dalje da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova". Bakonski je za Betu je kazao i da ni posle prošlonedeljne rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu "Rumunija ne menja svoj stav".

Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi sa statusom Kosova "može doprineti pronalaženju kompromisnog rešenja zasnovanog na principima međunarodnog prava prihvatljivog za obe strane".

Među značajnim rezultatima svog mandata, Bakonski smatra i nedavnu posetu Srbiji, ocenjujući da "saradnja srpskih vlasti u pogledu nacionalnih manjina predstavlja jasan signal za pozitivnu ocenu Brisela i postpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".


Извор[уреди]