Пређи на садржај

Romi i Romkinje dobili sertifikate nakon kursa opismenjavanja

Извор: Викиновости


16. decembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - 43 odraslih Roma i Romkinja iz Barajeva, Rakovice, Makiša, Mladenovca i Boljevca je zahvaljujući časovima koje su im držali studenti Beogradskog univerziteta, naučilo da piše štampanim slovima, potpiše se, pročita jednostavne rečenice i samostalno popuni jednostavne obrasce.

Nakon uspešnog završetka obuke opismenjavanja, svim polaznicima su danas u svečanoj Sali Starog dvora, dodeljeni sertifikati.

U okviru projekta kog sprovode Građanske inicijative a finansira Grad Beograd, 14 studenata/kinja je u toku dva meseca radilo sa Romima i Romkinjama a Grad Beograd im je zauzvrat snosio troškove školarina u tekućoj školskoj godini.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika Beograda i Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa.

Nakon dvomesečnog kursa, polaznici kursa opismenjavanja stekli su osnove funkcionalne pismenosti i sada mogu samostalno da popune obrasce, potpišu se, napišu i pročitaju jednostavne rečenice što im u velikoj meri pomaže u svakodnevnom životu. Studenti i studentkinje će nastaviti rad sa njima dva puta mesečno i to u narednih osam meseci za vreme trajanja projekta.

Prema poslednjim dostupnim podacima 32,5% Roma/kinja nema nikakvo obrazovanje ili ima manje od četiri razreda osnovne škole. Budući socijalno ranjiva grupa, nizak nivo obrazovanja im dodatno otežava izlazak iz siromaštva a stanovnici nekadašnjeg naselja ispod mosta Gazela, čijim je rasformiranjem nastalo gore pomenutih 5 naselja, posebno su pogođeni ovakvom situacijom. Sticanje pismenosti je od velikog značaja za sve njih i direktno im olakšava svakodnevni život.

Projekat "Opismenjavanje odraslih Roma i Romkinja" sprovode Građanske inicijative uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda. Projekat finansira Grad Beograd.

Извор[уреди]