Roba na Kosovo preko Končulja kod Bujanovca

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

19. септембар 2011.
Бујановац-  (Beta) - Roba iz Srbije počela je da ulazi na Kosovo i preko prelaza Končulj, u opštini Bujanovac, gde je više kamiona sa različitom robom prošlo carinsku kontrolu, ali neki od njih su i vraćeni, izjavio je u ponedeljak šef programa kancelarije USAID u Vranju Redžep Iljazi.

Iljazi je agenciji Beta rekao da su „prvi kamioni sa robom na Kosovo i preko Končulja ušli u petak, posle mesec i po dana blokade, ali i da je kosovska carina neke od njih vratila zbog nevažeće dokumentacije“.

„Od petka je dozvoljen prolaz robe iz Srbije ali ima i problema, uglavnom oko formulacije imena jer srpske službe koriste naziv 'UNMIK Kosovo' što kosovski carinici ponekad progledaju kroz prste a ponekad ne dozvole prolaz“, kazao je Iljazi.

Prema njegovim rečima, privrednici iz Vranja, Leskovca, Preševa i Bujanovca prirodno su okrenuti kosovskom tržištu i da su embargom koji je na uvoz robe uvela Vlada Kosova bili mnogo više pogođeni nego privrednici iz drugih delova Srbije.

„Embargo na uvoz robe na Kosovo pogodio je mnoge i srpske i albanske firme iz Vranja, Preševa i Bujanovca koje su bile orjentisane na kosovsko tržište, tako da su u proteklih mesec i po dana neke od njih bile prinuđene da obustave ili svedu proizvodnju na minimum“, kazao je Iljazi.

Извор[уреди]