Пређи на садржај

Rizik od pada kreditnog rejtinga Srbije

Извор: Викиновости


26. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Poslanik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Božidar Đelić upozorio je u ponedeljak da postoji rizik od dodatnog pada kreditnog rejtinga Srbije na međunarodnom tržištu kapitala.

„Teza Vlade Srbije i ministra finasija Mlađana Dinkića da se Srbija navodno danas zadužuje po povoljnijim uslovima, ili je neznanje, ili obmana građana“, rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da se iz podataka koje je objavila banka JP Mogran jasno vidi da je tokom mandata prethodne vlade, Srbija plaćala istu ili na momente nižu kamatu na pozajmice od Hrvatske i Mađarske, a da je kreditni rejting smanjen po dolasku nove vlade, te Srbija sada plaća veće kamate nego te dve susedne zemlje.

Đelić je ocenio da je „apsolutno netačno da Srbija danas ima bolji prolaz na tržištu kapitala“ i da je dokaz za to i odnos sa Rusijom.

On je naveo da je prethodna vlada dobila kredit od Rusije na 12 godina s počekom od dve godine i godišnjom kamatom 3,6 odsto, a da je nova vlada, po izjavama predstavnika Rusije, dobila od nje kredit koji će se povlačiti u roku od pet godina i sa kamatom od 4,1 odsto.

Izvor

[уреди]