Rijaset traži tumačenje izjave patrijarha

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу28. јануар 2010.
BEOGRAD, 28. januara 2010. (Beta) - Rijaset Islamske zajednice Srbije je uputio pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) tražeći zvanično tumačenje izjave patrijarha Irineja o islamu i muslimanima, rekao je u četvrtak generalni sekretar IZS Eldin Ašćerić.

List Blic je u sredu objavio izjavu poglavara SPC, u kojoj se između ostalog navodi, da je filozofija i psihologija islama da muslimani, kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, u četvrtak je saopštio da su izjava poglavara SPC o islamu koju je preneo Blic "skandalozne i uvredljive". IZ Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić izrazila je "zabrinutost zbog izjave u kojoj se iznose neprimerene i nedopustive kvalifikacije na račun islama i muslimana".

Na konferenciji za novinare u četvrtak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh Irinej je rekao da je "SPC uvek bila tolerantna i poštovala svaku religiju". Govoreći o odnosu prema islamskoj zajednici, Patrijarh je rekao da je SPC poštuje kao versku zajednicu.


Извор[уреди]